Недоволство в Брезнишко: Сурвакари по селата въстанаха срещу забраната за местните сурвакарски празници

Сурвакари от сурвакарските групи в Брезнишко са недоволни от заповедта на кмета на община Брезник Васил Узунов за забрана провеждането на местните сурвакарски празници по селата, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец декември 2020 година кметът издаде заповед, в която е описано, че провеждането на събирания и тържества на открито и закрито, палене на ритуални огньове, празнични зари и срещи с други сурвакарски групи по повод местните сурвакарски празници през месец януари 2021 година на територията на общината се забранява. Прочетете още по темата в публикацията: Кметът на Брезник забрани местните сурвакарски празници по селата в общината.

Сурвакари от някои села на общината са пуснали до общинската администрация в Брезник уведомления за организиране на протести в нощта на 13 срещу 14 януари, когато традиционно се провеждат местните сурвакарски празници. Хората са недоволни от факта, че от Общината получили отрицателен отговор на уведомленията. Според тях традицията трябва да проведе дори във времето на пандемия.

Кметът на община Брезник Васил Узунов каза, че уведомленията са били за протести на 13 януари във вечерните часове, когато обичайно се провеждат местните сурвакарски празници. Заповедта е на основание предписания от Регионална здравна инспекция-Перник и разпоредби на министъра на здравеопазването, поясни още кметът. Той също има желание да се проведат празниците за “Сурова”, но здравето на хората е важно да се опази, смята кметът Васил Узунов и добави, че дори общинският фестивал “Сурова” е отменен.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...