Директорът на Младежкия център в Брезник: Има местни власти, които пречат на развитието на общините

„В последните години срещаме местни власти, които нарочно пречат за развитието на своите общини. Понякога заради некадърност и мързел, понякога заради корупционни намерения, но винаги в ущърб на гражданите“, коментира Станимира Хаджимитова специално за читателите на Zapadno.com.

Тя е основател на фондация „Джендър проект в България“, която днес се нарича Център за развитие на устойчиви общности. Станимира Хаджимитова е инженер и специализант по международни икономически отношения с корени от Трънско. Но в момента пребивава по-често в град Брезник, където е разположен офис на фондацията. Нейното изказване е във връзка с отчета на организацията за свършеното през изминалата година.

След 25 години работа по джендър теми, през 2020 година фондацията промени името си и стъпи в Брезник, за да го превърне в областен център за развитието на устойчиви общности. Пълното наименование на проекта, от който Брезник стана част, е: „Действие в селските райони за иновативно и устойчиво предприемачество за младежта“. Разполага с бюджет от 3,1 милиона евро (или над 6 милиона лева) и се финансира от популярен норвежки фонд.

„Няма как икономически и социално изоставащите региони в страната да си стъпят на краката без активното сътрудничество на общинските съвети и кметовете – казва Хаджимитова. За наша радост през годините по-често сме се сработвали добре с администрациите на терен, за да създаваме работни места, да тренираме и обучаваме младите. Но има и случаи, в които политици не само отказват подкрепа, а директно блокират работата ни. Причините понякога дори са комични: общините са скарани една с друга и се сърдят, че изпълняваме проект при комшиите им. Друг път обвиняват безпричинно НПО-тата, че са „чуждестранни вражески агенти“, допълва тя.

През февруари миналата година Хаджимитова заяви пред Общинския съвет в Брезник: “Предвиждаме обучения и то професионални.“ Тя увери местните народни избраници, че чрез нейните инициативи трябва да се даде смисъл и да се променя манталитета на младите хора. „Искам като си тръгнем на 31 декември другата година – нещо да остане тука, а не приключва проектът и край“, каза Хаджимитова.

С цел развитие на младежи между 18 и 29 години, които нито работят, нито учат, Центърът организира курсове по везба, билкарство и разказвачество. Проведоха се обучения по пчеларство, устойчиво земеделие и туризъм. Всички те са част от проекта, чиято цел е развитие на капацитета на младите в България, равнопоставеност между половете, намаляване на дискриминацията и насилието.

В отчета си за годината организацията заявява, че 516 души са преминали през тях. Сред тях са 90 роми и 330 жени.

„Изключително съм доволна, че успяхме да открием младежкия център RAISE Youth в Брезник с помощта на общинския съвет и кмета, които ни отдадоха помещения и подкрепа. Там всеки между 18 и 29 г. от Област Перник, който има желание да започне собствен бизнес, да научи занаят и да се обучи – може да потърси съдействие от екипа ни“, допълва Хаджимитова.

Снимка: Център за развитие на устойчиви общности

Виж също...

Loading...