Народни носии от Граово и секретарите на читалищата във Велковци и Сопица са част от трансгранично събитие

Секретарите на две читалища от населени места в община Брезник са част от трансгранично събитие между България и Сърбия, научи Zapadno.com.

Вчера в пернишката галерия “Марин Гогев” бе открита изложба на традиционни носии от област Перник и област Нишава, Сърбия. В експозицията е представена народна носия, автентична за брезнишкото село Велковци и Граово. Носията е предоставена от секретаря на народно читалище “Граовска пробуда-1928” в село Велковци Василка Василева. В изложбата е показана и носия от село Горна Секирна.

Целта на трансграничното събитие е да се сравни фолклора по границите на България и Сърбия. Осъществява се по проект за трансгранично сътрудничество между България (с представители от областите Перник и Кюстендил) и Сърбия (с представители от град Ниш, област Нишава). Читалище “Съзнание-1922” в град Перник е институцията за областта, която организира събитията, свързани с проекта.

В програмата освен изложба ще бъдат представени фолклорни изпълнения от двете страни на границата. Част от състава от българска страна е секретарят на народно читалище “Светлина-1932” в село Сопица Кристиян Ивайлов. Той е помощник-хореограф в групата, която включва и други дейци на културата и фолклора от област Перник. Кристиян Ивайлов се занимава с фолклор от малък, а отскоро е секретар на читалището в Сопица, както и ръководител на местния фолклорен състав. Изпълнението на състава, в който е помощник-хореограф предстои да бъде представено.

Снимки: Кристиян Ивайлов

Виж също...

Loading...