“Сурова” в село Садовик: Сурвакари от три страни запалиха ритуалния огън и прогониха коронавируса – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Садовик сложи началото на пресъздаването на обичая “Сурова”, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази вечер десетки сурвакари от групата се събраха на площада в селото, за да отбележат традиционния празник. Пандемията от коронавируса оказа влияние на броя на участниците в групата, която бяха около 60 човека. “В момента сме около 60 човека, като нямаме домакинска част заради пандемията. Имаме само старши и звънчари. Иначе сме около 120 човека. Пандемията ни се отрази сериозно, но тоя път ще изгониме и коронавируса!”, каза за Zapadno.com бюлюкбашията на групата Кайчо, който е и най-възрастният участник. Най-младите участник в групата пък е 4-годишно дете. Сурвакарите в групата бяха със защитни маски, на които беше изписано името на селото.

По традиция сурвакарите навлязоха с горящи факли на площада от три страни и се събраха около кладата, където изпълниха ритуален танц. Атрактивните сурвакари запалиха кладата с помощта на факлите. След като пламъците от кладата се издигнаха на височина около 3 – 4 метра, шумна и цветна заря насочи погледите на публиката и сурвакарите към небето над селото.

Вижте как беше запалена кладата в село Садовик чрез видеото на Zapadno.com:

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности от местния сурвакарски празник в село Садовик.

Виж също...

Loading...