Областният управител на “Сурова” в Брезнишко: Бил съм сурвакар като дете и това е едно уникално преживяване

Областният управител на област Перник инженер Емил Костадинов се е обличал в сурвакарския костюм като дете. Това сподели той специално за Zapadno.com минути преди да започне запалването на ритуалния огън за “Сурова” в брезнишкото село Садовик.

Областният управител бе гост на обичая “Сурова” в Садовик, който събра десетки жители и гости на селото на площада. “Дядо ми е от тук. Аз съм се правил на сурвакар като дете. По традиция и дядо, и баща ми са се правили на сурвакари. Това си е една дълга традиция в Брезнишко и Пернишко. “Сурова” е едно уникално преживяване, което никой не може да осъзнае какво е. Само ние, в Пернишка област знаем каква е истинската “Сурова”, а и тук, в Брезнишко има своята по-различна енергия.”, сподели инженер Емил Костадинов. Сурвакарската традиция в региона трябва да я има, но е важно и да се спазват всички противоепидемични мерки, убеден е областният управител на област Перник.

Снощи областният управител е бил гост и на местния сурвакарски празник в пернишкото село Големо Бучино, където програмата е преминала при спазване на противоепидемичните мерки.

Сурвакарската група на село Садовик пък излезе на площада в по-умален състав, но даде заявка за прогонване и на коронавируса. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: “Сурова” в село Садовик: Сурвакари от три страни запалиха ритуалния огън и прогониха коронавируса – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...