Пандемията от коронавируса се отрази и на местните сурвакарски празници в Брезнишко

Пандемията от коронавируса COVID-19 остави своя отпечатък и върху отбелязването на местните сурвакарски празници в Брезнишко. Това се забеляза тази вечер, когато ритуалните огньове по селата бяха запалени, предаде репортер на Zapadno.com.

С по-малко зрители от обичайното и по-умалени състави на сурвакарските групи се проведоха запалванията на огньовете в част от брезнишките села. Сред тези села беше и Сопица, където присъстваше и заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. “До момента в две села съм била. Събират се сурвакари, но са значително по-малко в сравнение с предишни години. И за отбелязване е, че няма много публика. По десетина човека публика има в тези населени места. Но според мен е добре, че няма много публика.”, каза заместник-кметът и добав, че тази “Сурова” е много по-различна. “Няма я тази голяма емоция, тази голяма еуфория. Многото хора ги няма, което от една страна е добре, защото хората се пазят.”, каза още Мария Добревска.

Всички организатори на местните сурвакарски празници са запознати с противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват. Въпреки ограниченията магията на празника се усети навсякъде.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...