Читалището на село Садовик показа каква е била “Сурова” преди и сега чрез изложба с фотографии

Народно читалище “Дебелец-1932” в брезнишкото село Садовик показа интересна изложба по време на запалването на ритуалния огън за местния сурвакарски празник снощи, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше представена чрез фотографии и информация на табло, окачено до магазина на площада. Надсловът на експозицията е “Сурова – преди и сега”. “Изложбата трябваше да я подредим по-рано в сградата на читалището, но предвид ситуацията с коронавируса решихме да бъде в по-мобилен вариант, отвън.”, поясни секретарят на читалището Милен Миланов. Инициатори за изложбата са той, председателят на читалището, сурвакарската група и момче, което е от Садовик, но живее извън България. “Изложбата представя историята на сурвакарската група – най-силните години от 60-те до 80-те и в момента. Снимките са предоставени от жители на село Садовик.”, добави Милен Миланов. Съдействие за изложбата е оказало и брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” и в частност Пейчо Панов и Божидар Пантев. Мобилната експозиция ще може да се разгледа в сградата на кметското наместничество.

Паралелно с експозицията се провежда и тематичен конкурс на тема “Със Сурова в сърцето”. До момента в конкурса са се включили 10 участника. Прочетете още по темата в публикацията: Читалището в село Садовик събира фотографии за конкурса “Със Сурова в сърцето”.

Виж също...

Loading...