Инспектори не са констатирали несъответствия в обявения произход на картофите в търговски обекти и на столична борса – СНИМКИ

От Българска агенция по безопасност на храните не са открили несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София. Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по публикации в медиите, в които Националната асоциация на картофопроизводителите твърди, че картофи, внесени от Германия, се предлагат като произведени в България, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

От Българска агенция по безопасност на храните са отправили покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката, но такова не беше осигурено от организацията. Агенцията има готовност за извършване на съвместни проверки и с другите две институции, до които асоциацията е заявила в своята позиция, че ще сигнализира за нарушения. До този момент официален сигнал от Националната асоциация на картофопроизводителите не е постъпил в Българска агенция по безопасност на храните.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите в търговска зала на магазините съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител.

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на Българска агенция по безопасност на храните за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

Разгледайте още снимки от извършените проверки: Снимки: Българска агенция по безопасност на храните – пресцентър

Виж също...

Loading...