Читалища в брезнишките села получиха всички дарения от благотворителния календар с граовските традиции

10 читалища в малките населени места на територията на община Брезник са получили общо 4 000 лева. Част от средствата са събрани чрез дарения от жителите на общината, а повечето са от минната компания “Асарел-Инвестмънт”, предаде репортер на Zapadno.com.

“За Сурова дълго се готвят и за нея дълго след това говорят“ – цитирали сме Българската академия на науките в нашия календар, посветен на граовските традиции. Тази седмица хората на община Брезник показаха за пореден път, че дори и във времена на трудности, пренасят в бъдещето ритуалите, които ги свързват с непреходните обичаи от миналото. Именно затова подкрепяме читалищата. Миналата седмица изпълнихме последната стъпка от Коледната кампания в полза на читалищата в селата от общината. Утроихме даренията от кампанията с благотворителния ни календар. Средствата бяха преведени на Община Брезник.”, съобщиха от компанията-инвеститор във Фейсбук страницата на дъщерното си дружество „Трейс Рисорсиз“.

От Община Брезник поясниха, че средствата от календара ще бъдат за осигуряване на дейности по читалища в селата. “Календарът наистина се изчерпа много бързо и дори да искаш, няма откъде да го намериш. Събраните пари ще бъдат за дейности на читалищата.”, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Благотворителният календар се превърна в традиция за подпомагане на дейности и инициативи в община Брезник. Последното му издание бе отпечатано през месец декември 2020 година и представя различни традиции и обичаи от Граово. Чрез актуални снимки, направени със самодейци и местни хора, старите традиции оживяват на страниците на календара. Прочетете още по темата в публикацията: Край Брезник оживя обичаят “Открадване на булка” в подкрепа на благотворителна инициатива – СНИМКИ.

Календарът се разпространяваше в град Брезник и в брезнишките села, като събраните средства от града и селата възлизат общо на 1 000 лева. Сумата е утроена от “Асарел-Инвестмънт”. Като са добавени 3 000 лева от фирмата, читалищата вече разполагат с общо 4 000 лева.

Разпределението на общата сума по читалища е направено според това кое читалище колко календара е раздало. Сумата, която всяко читалище само си е събрало чрез календарите, е останала във всяко читалище. Към тази сума са били добавени даренията, събрани в Брезник. Даренията от Брезник са разпределени поравно между всички читалища. Така всяко читалище още от декември разполага с парите, които само си е събрало, плюс дял от разпределените парите от Брезник. Например, ако едно читалище е раздало 75 календара и е събрало в селото 75 лева, от Брезник е получило още 25 лева и общо разполага със 100 лева. Дарението от фирмата утроява сумата и се добавят още 300 лева за читалището. Така читалището вече има общо 400 лева.

От компанията-инвеститор в Брезник напомниха, че скоро ще бъде отворена и процедурата за финансиране на местни проекти, които традиционно са подкрепяни с общо 50 000 лева годишно. Това е възможността всяко читалище с идея и нужда от допълнителни средства да се включи в процедурата по кандидатстване за финансиране на местни проекти.

В публикацията са използвани снимки от “Трейс Рисорсиз” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...