В град Трън ще възобновят прекъсната традиция с участието на деца в кукерски костюми

Забравена и преъсната традиция в Трънско предстои да бъде възобновена в края на месец януари, предаде репортер на Zapadno.com.

На 30 януари в центъра на град Трън се предвижда да бъде организирано дефиле на деца в сурвакарски костюми. Инициатори са Стефка Бонев и Галина Илиева, който навърх Рождество Христово направиха празник за деца в Трън с участието на Дядо Коледа. Има вероятност за събитието да пристигнат сурвакари от Пернишко, които да поведат децата на дефилето. “При спазване на противоепидемични мерки предвиждаме за малко да се ограничи движението в центъра. Децата ще обиколят и после ще се съберат на площада. Очакваме около 15 деца, надявам се и да се увеличи броят им до 30.”, поясни Стефка Бонева, която е и част от форума “Бусинска сръчкотилница”. Идеята е съгласувана с Община Трън и трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, откъдето са дали заявка, че ще подкрепят инициативата.

За същия ден е предвидено запалване на ритуален огън в село Бусинци, където възрастни хора ще се облекат с сурвакарски костюми. През зимата на 2020 година в селото деца, облечени като сурвакари, направиха дефиле със звука от своите звънчета по улиците. Още тогава амбицията на органзаторите бе традицията да се възобнови и да намери повече съмишленици в Трънско.

Последните сурвакарски групи в пограничната община са били от трънските села Кожинци, Мрамор и Филиповци. До началото на 21 век те са отбелязвали празника със страшните си костюми и звън от чанове. Прочетете още по темата в публикацията: Бившият директор на музея в Трън: Сурвакарските групи от селата Филиповци, Кожинци и Мрамор огласяваха фестивала в Перник.

Снимка: Бусинска сръчкотилница

Виж също...

Loading...