Преди година Брезник се изпълни със сурвакари и хиляди посетители за фестивала – СНИМКИ

Измина точно една година от последното издание на общинския фестивал “Сурова” в град Брезник. През 2021 година голямото за Брезник и общината събитие няма да се проведе. Причината са въведените противоепидемични мерки от страна на здравните власти. Въпреки това местните сурвакарски празници в 12 брезнишки села успяха да се състоят и да съберат пазители и любители на обичая “Сурова”.

На 18 януари 2020 година стотици сурвакари и мечкари от община Брезник, съседни общини в област Перник и други региони на страната се включиха във фестивала “Сурова Брезник ‘2020”. По улиците и централния градски площад на Брезник пък се разхождаха хиляди посетители – брезничани и гости на града. Тази година улиците и центърът на Брезник са лишени от емоцията на “Сурова”, звън от чанове и други типични за фестивала съставни елементи.

Информационният сайт Zapadno.com ще се опита да засенчи липсата на “Сурова” в град Брезник с помощта на своя архив. На мразовития 18 януари 2020 година обективът на сайта успя да заснеме дефилетата на групите, които се включиха във фестивала. Тогава над 20 полицейски служители бдяха за сигурността и обществения ред на фестивала, в който се включиха участници от Гигинци, Велковци, Слаковци, Ребро, Кошарево, Ноевци, Пиперков чифлик, Люлин, пернишкия квартал “Църква”, София, Сирищник, Мещица, Ковачевци, Долна Секирна, Непразненци, Садовик, Бегуновци, Банище, радомирския квартал “Върба” и Сопица.

Нека заедно си спомним за миналогодишната тръпка по време на “Сурова Брезник ‘2020” и си пожелаем през следващата година събитието да се проведе с още по-пъстра програма и повече участници.

Разгледайте над 100 снимки от общинския фестивал “Сурова Брезник ‘2020”:

Виж също...

Loading...