Сборна сурвакарска група от Трънско върна спомените на възрастните трънчани

Фотография на сурвакари от Трънско предизвика емоции в социалната мрежа Фейсбук, видя Zapadno.com.

На снимката са показани едни от последните сурвакари в пограничната община, заснети през 80-те години на миналия век. Снимката е подарена на Милка Димитрова от Пепи Мраморски, сподели тя за Zapadno.com. “Кукерите започваха от първи януари. Първо играеха в селото (всяко село си имаше своя група). И от село на село групите се събираха от селата и играеха в Трън. После в Брезник и накрая в Перник. Перник беше областен град и ако не се лъжа игрите бяха на 14 януари – Нова година по стар стил.”, спомни си още Милка Димитрова.

Фотографията показва сборна сурвакарска група от трънските села Мрамор, Кожинци и Вукан. “Дано не бъркам, но войникът в средата е Иван Славин от Вукан, поп Емил от Кожинци и Гошо.”, сподели Милка Димитрова.

Преди няколко години историкът от Трън Кирил Михайлов разказа за читателите на Zapadno.com, че последните сурвакарски групи в Трънско са съществували до края на миналия век. Сурвакарите са били от селата Филиповци, Кожинци и Мрамор.

В края на тази седмица пък сурвакарската традиция ще бъде възобновена с дефиле в град Трън. Участие в него ще вземат деца в сурвакарски костюми. Прочетете още по темата в публикацията: В град Трън ще възобновят прекъсната традиция с участието на деца в сурвакарски костюми.

Снимка: Милка Димитрова

Виж също...

Loading...