Инициативи от Брезнишко може да получат финансиране, ако представят идеята си до средата на февруари

От 26 януари до 19 февруари 2021 година е периодът за кандидатстване, който Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ са обявили на сайтовете си. Публикувано е отворено писмо-покана до всички желаещи да участват, предаде репортер на Zapadno.com.

Чрез договор за сътрудничество между двете организации по традиция се подкрепят различни местни инициативи. Финансовите средства в размер на 50 000 лева се осигуряват от фирмата-инвеститор и са насочени към инфраструктура, проекти за развитието на града и селата, за спорт и туризъм, за образование и култура.

Годишният договор за 2021 година беше подписан през миналата година, за да може с половината от дарените средства да се подпомогне завършването на предучилищната група в град Брезник. Това беше инфраструктурният проект, който Общината и фирмата избраха да бъде приоритетно финансиран, за да бъде освободено място в детската градина за яслена група, която да стартира прием на деца още от есента на 2020 година.

С останалите 25 000 лева обичайно се финансират идеи, за които всеки може да кандидатства, стига да са свързани с инициативи и подобрения в населените места от община Брезник. Как точно се кандидатства е описано в Правилата за финансиране, които са налице в сайта на Община Брезник. Те могат да бъдат изтеглени и от уебсайта на минното дружество „Трейс Рисорсиз“, което е дъщерна фирма на „Асарел-Инвестмънт“. Тази година документи за кандидатстването за финансиране на проекти ще се извършва единствено по електронен път.

От 2017 година досега със средства от „Асарел-Инвестмънт“ са обновени кабинетите по география и английски език в брезнишкото училище. Училището в село Ноевци реализира няколко инициативи за деца, включително и създаването на екологична класна стая. Беше обновена отоплителната система на брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870“ и бяха подкрепени ремонтни и самодейни проекти в 5 други читалища в селата около Брезник. Средства са отделяни за нуждите на спортните клубове и за развитието на туризма. Финансирани са дейности по запазването и реставрацията на няколко църкви, както и по изграждане на нови паметници. Сред тях е и паметникът на загиналите от село Гигинци жители, сражавали се във войните за Освобождение и Национално обединение на България.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...