Сурвакари от Трънско, Брезнишко и Ковачевско показаха ритуален танц в центъра на Трън – ВИДЕО

Сурвакари от няколко общини в област Перник изпълниха центъра на град Трън. Това се случи за пръв път от години след като сурвакарската традиция в пограничната община е била прекъсната, предаде репортер на Zapadno.com.

Минути след 13 часа програмата беше открита от Иванка Василева, която чрез колони пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, разказа малко повече за традицията и гостите. Част от сурвакарските групи на брезнишките села Сопица и Долна Секирна, както и ковачевското село Лобош бяха гостуващите сурвакари и персонажи от съставите. Инициативата за възобновяване на традицията в пограничната община е на Стефка Бонева и Галина Илиева със съдействието на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. “Община Трън организира днешния празник с участието на сурвакари от Пернишко и малките прекрасни деца от Трънско. Специален поздрав дами и господа имате от кмета госпожа Цветислава Цветкова. Уважаема публика, уважаеми гости, уважаеми групи, ние днес сме поканили малко гости, които ще демонстрират традицията.”, каза в началото Иванка Василева, която е главен експерт от Община Перник и активно съдейства при провеждането на сурвакарски празници в областта.

На събитието присъстваха малка част от съставите на сурвакарските групи на Долна Секирна, Сопица и Лобош, за да се спазят противоепидемичните мерки. Сурвакарската група на Трън и част от селата в общината пък е съставена предимно от деца, но в нея има и няколко възрастни. Десетки бяха участниците в групата на Трън, а костюмите са изработени от самите тях, но и с помощ на роднини. “Това е прекрасна идея – да се възобнови традицията. Защото казват: Там където традицията е жива, коренът не съхне.”, каза за Zapadno.com Иванка Василева.

Множество трънчани и гости на Трън бяха изпълнили площад “Владо Тричков”, за да наблюдават възобновяване на традицията в района. Първите, които показаха сурвакарската традиция, бяха участници от групата на ковачевското село Лобош. След тях се представиха част от сурвакарите на брезнишкото село Сопица. Към края се включиха сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна. За финал пред погледите на публиката се представиха сурвакари от сурвакарската група на Трън.

Програмата продължи с дефиле, което бе водено от сурвакари от групата на Трън. Дефилето премина по улиците “Георги Димитров”, “Гочо Гопин” и завърши отново на площад “Владо Тричков”. По време на дефилирането движението на моторни превозни средства в района бе временно преустановено от екипи на Районно управление-Трън.

Кулминацията беше общ сурвакарски танц в ритъма на традицията, който се състоя пред сцената на читалището. След танца сурвакарските групи се качиха на сцената и се подредиха за снимка. В края на събитието от името на кмета на община Трън Цветислава Цветкова бяха връчени грамоти на участниците.

Вижте как се проведе сурвакарския ритуален танц в центъра на Трън чрез видеото на Zapadno.com:

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности от възстановяването на традицията в Трън.

Виж също...

Loading...