Трънчани се смаяха от десетките сурвакари, които запълниха площада и централни улици – СНИМКИ

Десетки сурвакари от Трънско, Брезнишко и Ковачевско запълниха площад “Владо Тричков” и централни улици в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Сурвакарите бяха част от възобновяването на забравена от години традиция в пограничната община Трън. Площадът на Трън не бе събирал толкова много хора от месеци, които с нетърпение очакваха да видят как сурвакарска сборна група от Трън и селата, сурвакари от брезнишките села Сопица и Долна Секирна и част от групата от ковачевското село Лобош, съживиха традицията. Програмата стартира в ранния съботен следобед. Прочетете и вижте още по темата в публикациите: Традиция изпълни Трън: Деца и възрастни в сурвакарски костюми дефилираха из центъра на града – СНИМКИ и Сурвакари от Трънско, Брезнишко и Ковачевско показаха ритуален танц в центъра на Трън – ВИДЕО.

Зрелищно дефиле по централни улици в града беше част от програмата. Дефилето беше водено от сурвакарската група на Трън и села в общината. Чрез дефилето сурвакари от няколко общини в област Перник събраха погледите на трънчани и гости на Трън, които бяха изпълнили тротоари. Някои от гледащите снимаха, а други просто се наслаждаваха на атракцията. Дефилето приключи пред сцената на трънското читалище, където сурвакарите, участващи в традицията се наредиха за обща снимка. Моментът беше запечатан от десетки мобилни телефони, таблети и фотоапарати, които публиката хвана в ръце и побърза да направи снимки за спомен.

Разгледайте снимки от моменти преди представянето, дефилето и по време на общата снимка, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...