Доизграждането на пътя до храм-кладенеца „Пусто Гърло“ се предвижда да стартира през тази година

Изграждането на горския път до мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло е предвидено във финансовия план на инвестиционната програма на Югозападното държавно предприятие за 2021 година, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на институцията.

Пътят се изгражда чрез сътрудничеството на Община Брезник и „Държавно горско стопанство-Брезник“. През 2019 година Община Брезник завърши строежа на пътя в своята част и остана довършването от страна на Югозападното държавно предприятие чрез неговото териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник”. Zapadno.com припомня, че тази част е за основен ремонт, тъй като представлява съществуващ горски път. Дължината на този горски път е около 1 800 метра и в територията на “Държавно горско стопанство-Брезник”.

Към днешна дата е сключен договор за дарение, с който Община Брезник дарява на Министерство на земеделието, храните и горите засегнатите от пътя общински имоти. Със заповед министърът ги предоставя на Югозападното държавно предприятие, а Управителният съвет на предприятието ги предоставя за стопанисване съответно на „Държавно горско стопанство-Брезник”. Предстои завеждане на имотите в активите на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие и възлагане изготвянето на инвестиционен проект по реда на Закона за обществените поръчки. След изготвяне на проекта и последващото му съгласуване, одобряване и издаване на разрешение за строеж от главния архитект на Община Брезник, могат да започнат строителните дейности, поясниха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

През 2020 година от Община Брезник монтираха указателни табели на второкласен път 63, в района на кръстовището за брезнишките села Конска, Гърло, Муртинци и Билинци. Една табела е поставена и на площада в село Гърло, а друга – по пътя между населеното място и съседното село Муртинци. Те показват в коя посока се намира новия път към храм-кладенеца. Желаещите да посетят забележителността преминават през санитарно-охранителната зона на питейния язовир “Красава”, което е забранено, но самоделни указателни табели водят хората точно оттам.

Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

През есента на 2020 година по инициатива на депутата от парламентарната група на „БСП за България“ инженер Любомир Бонев и със съдействието на доставчик на интернет от Перник на храм-кладенеца бяха монтирани камери, които денонощно подават картина към Община Брезник. След неколкократни въпроси на инженер Любомир Бонев от парламентарната трибуна бе осигурено финансиране за изграждане на път до храм-кладенеца, а борбата за изграждане на покрив над уникалното за Югоизточна Европа съоръжение продължава, поясниха тогава от пресцентъра на „БСП за България“-Перник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...