Певецът Игнат Виденов по БНР: В село Кошарево ни наричаха “гигинчаните”, защото прадядо е от Гигинци

Музиката на братята Игнат и Васил Виденови от брезнишкото село Кошарево звучва в ефира на програма “Хоризонт” по Българското национално радио, чу Zapadno.com.

Песни на двамата братя звучаха в неделя в предаването “Двуглас” с водещи Ива Валентинова и Ева Валентинова. В специален телефонен разговор водещите включиха единият от двамата братя – Игнат Виденов, който през месец януари навърши 80-годишен юбилей. По радиото той разказа за своята работа в сръбската редакция на Българското национално радио. “През 1990-та година предложих предаванията за чужбина да функционират под едно име – радио “България”. В смисъл, това са предавания на чужди езици. По едно време бяха 13.”, спомни си Игнат Виденов. Той е изпълнител на песента “Село Кошарево”, която е любима на кошаревци, а и не само на тях.

Родословният корен на певеца е от Брезнишко. “Ние сме Виденови. Прадядо ни Виден се е преместил от Гигинци в Кошарево и там са заживели. В селото ни наричаха “гигинчани”. Дядо Виден е роден в Гигинци. Той е един от ктиторите на Гигинския манастир. Даже го имаше изографисан там, в черквата.”, разказа Игнат Димитров в предаването “Двуглас”.

Пълен запис от предаването може да чуете като натиснете тук.

Виж също...

Loading...