В село Бусинци обособяват място за срещи, споделяне на идеи и обучение на занаят, където всеки ще е добре дошъл

Преобразената вековна къща в трънското село Бусинци, за която наскоро читателите на Zapadno.com научиха, ще бъде отворена за всеки. Идеята е мястото да бъде територия за срещи, споделяне на идеи и обучение на грънчарския занаят, с който се прославя Бусинци в страната и чужбина, предаде репортер на Zapadno.com.

Къщата е частна, но в нея всеки ще бъде добре дошъл. В момента се извършват довършителни работи по нея и скоро се очаква тя да е отворена за първите си посетители. Направен е нов покрив, под, таван и е прокарана вода. Всичко това е дело на форум “Бусинска сръчкотилница”, в който участват млади хора, свързани със село Бусинци. “Форумът е моята мечта и моят измишльотина грубо казано. “Бусинската сръчкотилница” е място, където хора със сръчни ръце да създават своите изделия. Не само бусинската керамика, която е нещо прекрасно и моя мечта да възродя като автентични модели, но и включително и книгата на Вики Бешлийска. Ако човек няма сръчност, пък било и то с думите си, няма как да извади такива невероятни шедьоври. Форум, където хората могат да дойда, да обменят мисли. Затова има и бижута включително. Всичките неща, които съм показала тук, са на автори, които са участвали в пленерите на Бусинци отпреди 20 години.”, поясни за Zapadno.com Стефка Бонева от форум “Бусинска сръчкотилница”. Тя продължава да издирва и други участници в някогашните пленери, провеждали се в трънското село.

Грънчарският занаят също намира място в обновената стара къща благодарение на Захари, който от няколко години го усвоява на място, в Бусинци. “В момента той ми помага страшно много, това са негови произведения. Благодарение на него и още хора издирвам автори, които са участвали в пленерите и които искат да се представят. Беше трудно едно време, защото бяхме на маса, пред музея в Бусинци. А в момента има място, на което няма да се притесняват, че може да ги огрее слънце, навали дъжд или нещо да падне от масата и да се счупи. Къщата ще е отворена за всеки, който иска да се докосне до нещо, направено със сърце и душа.”, каза Стефка Бонева.

Ремонтът по къщата е стартирал преди няколко години, когато състоянието и е било лошо. Към настоящия момент няколко ремонтирани помещения посрещат всеки, който премине през прага на старата къща. Внушително е и старо огнище в средата на сградата. Идеята на Стефка Бонева е в задната част на къщата да бъде обособена огромна веранда с грънчарско колело. “Тук всеки ден нещо се прави и както казах преди малко – майтапят ме, че това е най-скъпият оджак в историята на селото. За мен това е богатство. Всяко едно нещо, което е направено и е издържало толкова години е богатство и трябва да се запази.”, сподели още Стефка Бонева от “Бусинска сръчкотилница”.

Виж също...

Loading...