Площадът на село Слаковци бе огласен от читалището с пламенни слова за Васил Левски – ВИДЕО

Нетрадиционно отбелязване на годишнината от гибелта на Васил Левски бе проведено в брезнишкото село Слаковци. Местното народно читалище “Искра-1932” представи на жителите и гости на селото рецитал, който прозвуча от колона на площада, предаде репортер на Zapadno.com.

Точно в 10:30 часа централната част на населеното място бе огласена от рецитал, който секретарят Светла Пантелеева и председателят на читалището Димитър Димитров изпълниха с помощта на колона от един от прозорците на читалищната сграда. Рециталът стартира с песента за Васил Левски “Апостоле, от теб се учим всички!”, а след нея секретарят на читалището припомни за паметната дата. “Уважаеми дами и господа, днес се навършват 148 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.”, каза Светла Пантелеева. В читалището на Слаковци е подреден специален кът с книги и портрети на Васил Левски.

Жители на Слаковци, които бяха в района на площада, приветстваха инициативата на читалището. Пред диктофона на Zapadno.com те казаха, че слушайки слова за Васил Левски, се чувстват горди и вълнуващо. “Настръхвам като чувам тия думи. Днес се чувствам патриотично и приветствам инициативата. Този ден трябва да се почита винаги, да почитаме Апостола.”, каза възрастна слаковчанка. Друга жена от Слаковци, чакаща пътническото бусче на спирката каза, че е трябвало инициативата да бъде предварително обявена, за да се съберат хората. “То така е изненадващо, но е задължително да се почете този ден. Това е най-светлият образ в България и няма как да не се почете.”, каза дамата и поясни, че чувайки думи за Васил Левски настръхва. “Сърцето бие, защото е имало такива хора. Родили са се в България и са се борили. Дали са си живота за България.”, каза друга местна жителка, също чакаща на спирката. Преминаваща покрай площада жена от селото също подкрепи идеята за отбелязването на годишнината и сподели, че се чувства тежко, чувайки словата от колоната.

Културно-просветната институция на Слаковци се е включва и в онлайн отбелязване на 148-годишнината от гибелта на Васил Левски, организирано от народно читалище “Васил Левски-1932” в бобовдолското село Новоселяне. Читалището се представя с клип, на който е представен рецитала с изпълнение на Светла Пантелеева, Димитър Димитров и Светла Райчева.

Вижте как рециталът за Васил Левски огласи центъра на село Слаковци във видеото, което Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...