За изборите в Брезнишко трябва да работят 138 членове в секционните избирателни комисии

Близо 140 са местата за членове на секционните избирателни комисии, които ще бъдат разкрити на територията на община Брезник за предстоящите парламентарни избори на 4 април, става ясно от решение на Районна избирателна комисия-Перник.

Общо 26 ще бъдат секционните избирателни комисии в Брезнишко, а членовете за тях – 138. Броят на членовете на секционните избирателни комисии, в това число председател, заместник-председател и секретар, е: 5 членове – за секции с до 500 избиратели; 7 членове – за секции с над 500 избиратели и 5 членове за: подвижните секционни избирателни комисии, секционната избирателна комисия в дома за възрастни хора и секционната избирателна комисия в Центъра за социални услуги от резидентен тип. Съставите на ръководствата на секционните избирателни комисии ще бъдат от общо 78 членове – 26 председатели, 26 заместник-председатели и 26 секретари.

При назначаването на членовете и на ръководството на комисията се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като се използва методът на най-големия остатък. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член от състава на секционните избирателни комисии. При назначаване съставите на секционни избирателни комисии местата, полагащи се на всяка от партиите и коалициите, се разпределят равномерно в секциите на територията на общината, става ясно още от решението на Районна избирателна комисия-Перник от 17 февруари.

Виж също...

Loading...