При Ждрелото на река Ерма ще вдигат подпорна стена с дължина 500 метра, а парите за нея идват от държавата

Изграждане на подпорна стена по поречието на река Ерма в Трънско е заложено в допълнителни средства, които правителството одобри за бюджета на Община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

С Постановление № 58 от 18 февруари на Министерски съвет бяха одобрени допълнителни разходи/трансфери за 2021 година за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в общ размер 20 146 830 лева. От тях 1 790 137 лева е трансферът по бюджета на Община Трън за аварийно възстановяване и реконструкция на моста при квартал “Мурговица” в Трън, аварийно изграждане на подпорна стена на река Ерма в регулацията на града и изграждане на подпорна стена с дължина 500 метра по поречието на същата река в местността “Ждрелото”. Сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, става ясно от правителствения документ.

Zapadno.com припомня, че на 11 януари 2021 година наводнения на различни места в община Трън предизвикаха проблеми, като най-сериозно бе положението в града. Временно преустановяване на преминаването на моторни превозни средства по моста до квартал “Мурговица”, паднала подпорна стена  и частично наводнение на парка при Ждрелото на река Ерма бяха сред последиците, вследствие на природното бедствие.

На правителственото заседание пред министър-председателя Бойко Борисов кметът на община Трън Цветислава Цветкова накратко обясни какви щети е нанесло наводнението на 11 януари. “Тук се касае за едно наводнение, което беше на 11 януари което предизвика падане на подпорни стени по поречието на река Ерма и откъсване на цял квартал. Мостът е пред падане и се налага своевременно да бъде изграден нов мост. И своевременно да бъдат ремонтирани стените по поречието на река Ерма. Това е важно за населението на община Трън.”, каза на правителственото заседание кметът на община Трън Цветислава Цветкова и допълни, че в трънския квартал “Мурговица” живеят около 700 жители.

В същия ден наводнения имаше и в Брезнишко. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Наводненията от реките в Трънско и Брезнишко през обектива на Zapadno.com – ВИДЕО + СНИМКИ.

Виж също...

Loading...