-25,5 градуса в град Трън – доказателство за ниската температура, измерена на 15 февруари

В началото на тази седмица най-коментираната и тиражирана новина в национални и региони медии в България беше минималната температура измерена на 15 февруари от Държавната метеорологична станция към Националния институт по метеорология и хидрология в махала “Илиин хан” в град Трън. Ден след съобщаването за необичайно ниската температура от -25,5 градуса по Целзий в Трън се появи твърдение, че това е фалшива новина и никоя метеорологична станция Националния институт по метеорология и хидрология не е измерила такава температура в страната. Информационният сайт Zapadno.com се опита да намери доказателство за измерената минимална температура в Трън и успя.

На 16 февруари, в сутрешния блок на частно национално радио бе изказано мнение от един от водещите, че на 15 февруари най-ниската измерена минимална температура в страната не била тази в град Трън от -25,5 градуса. Водещият определи новината за измерената рекордна температура в град Трън като “фейк новина” (фалшива новина) и дори каза, че метеорологичните станции на Националния институт по метеорология и хидрология не са измерили такива температури.

По този повод репортер на Zapadno.com се свързва с Националния институт по метеорология и хидрология, откъдето обясниха, че климатичната станция в град Трън не е включена в списъка с метеорологични станции към института, които се наблюдават редовно и се оповестяват данни от тях. Въпреки това на 15 февруари в Националния институт по метеорология и хидрология са уведомени от наблюдателя на метеорологичната станция за измерената минималната температура от -25,5 градуса. Данните от деня, в който е направено измерването са записани в дневник, който наблюдателят води редовно, поясниха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Специално за читателите на Zapadno.com от Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Кюстендил предоставиха доказателството за измерената на 15 февруари в Трън температура от -25,5 градуса. “В климатична станция Трън измерената минимална температура на въздуха /в 7:30 часа/ на 15.02.2021 г. е проверена и реална. Прилагаме снимков материал, на първичните данни от климатичния дневник на станцията.”, поясниха от филиала към института, откъдето са извършили проверка на случая.

Вижте снимковото доказателство от дневника на климатичната станция в град Трън, което бе предоставено от Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Кюстендил:

Виж също...

Loading...