Авторите на химна на брезнишката гимназия бяха наградени пред учителския колектив и Училищното настоятелство – СНИМКИ

Награждаване на авторите на химна на брезнишкото средно училище “Васил Левски” се състоя в ранния следобед. Събитието се проведе в учителската стая на училището и в присъствието на учителския колектив и членове на Училищно настоятелство “Васил Левски”, предаде репортер на Zapadno.com.

Председателят на Училищно настоятелство “Васил Левски” Бистра Кръстева приветства присъстващите и поясни, че за първи път в 75-годишната си история училището има химн. Тя припомни, че през месец август 2020 година, в края на работния ден на предишния директор на учебното заведение – Емилия Вълова, Училищното настоятелство обяви конкурса за създаване на текст за училищен химн. “На 1 ноември, в деня на будителя, беше обявен резултатът. Но поради стеклите обстоятелства – и пандемията, и липсата на контакти и комункации, много се затегнаха нещата. Трябваше преди 19 февруари да връчим наградите, но така или иначе не успяхме.”, поясни Бистра Кръстева и връчи наградите. Кънчо Атанасов, който е удостоен с първо място в конкурса, получи грамота и ваучер за пазаруване в “Технополис” на стойност 100 лева. Ана Гигова, която е удостоена с второ място в конкурса, получи грамота и ваучер за пазаруване в “Технополис” на стойност 40 лева. Двамата са съавтори на текста на химна на средно училище “Васил Левски”. Музиката и аранжиментът е дело на преподавателя по музика в училището Румен Александров, който е и ръководител на вокална група “Ритъм”, изпълняваща химна. Училищното настоятелство връчи грамота на Росица Николова за участие в конкурса.

Директорът на училището Лина Симеонова добави, че резултатът от създаването на училищния химн е забележителен. “Много съм щастлива, че го направихме. Знам, че той стана готов за 19 февруари, точно за празника на нашето училище. Доволна съм от това, което направихме и инициативата от ваша страна е страхотна. Благодаря ви.”, каза Лина Симеонова.

Преподавателят по музика и ръководител на вокална група “Ритъм” Румен Александров благодари за гласуваното доворие за създаването на химна. “В крайна сметка всеки според професионализма и възможностите си естествено. Предполагам, че се е получило нещо, което е красиво за обществеността в Брезник. Ако някой от критиците е решил, че не е подходящо, то и националният химн във времето е търпял промени. Така че може да даде идеи да коригираме, ако нещо мога да бъда полезен. Всъщност благодаря, че са ми гласували доверие.”, каза Румен Александров и посочи, че хората в Брезник са очаквали дълго време собствен химн на училището. Преподавателят в училището и член на Училищно настоятелство “Васил Левски” Савка Борисова посочи, че химнът трябва да се предава на учениците и да се учи от новите поколения.

Гергана Пожарски от Училищно настоятелство “Васил Левски” поясни, че училищният химн ще звучи при тържествени събития в учебното заведение. “Сигурна съм, че оттук нататък тази музика, който Румен Александров е сътворил, този текст, който Кънчо Атанасов и Ана Гигова съвместно са направили, ще бъдат запомнени завинаги. Каквото и да си говорим днес се твори историята на това училище или се допълва към нея. Щастливи сме, че сме съпричастни към това дело.”, каза Гергана Пожарски.

Химнът беше представен във Фейсбук страницата на училището и по време на отбелязването на 148-годишнината от гибелта на Васил Левски, което се състоя на 19 февруари. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Брезнишката гимназия представи училищния химн, изпълнен от вокалната група на Р. Александров – ВИДЕО.

Разгледайте още снимки от награждаването на авторите на химна на училището в Брезник:

Виж също...

Loading...