Археологът към брезнишкия музей работи по нов археологически обект в Брезнишко с находки от античността

Отскоро към колектива на Общински исторически музей-Брезник се присъедини археологът Георги Иванов. Това дава възможност археологическите находки, които се откриват или предоставят в музея да бъдат обработени, датирани и съхранени, предаде репортер на Zapadno.com.

Специалистът е част от новите 5 субсидирани бройки персонал за музея, които са планирани в бюджета на Община Брезник за 2021 година. Три от субсидираните бройки са като делегирана държавна дейност, а останалите две се финансират като местна дейност. Археологът, който е от Радомир, научил за длъжността в брезнишкия музей от негови колеги, които работят в Регионален исторически музей-Перник. “Започвайки работа в музея се запознах с фонда, с материали, които през годините са събирани. В интерес на истината те не са малко. Даже в момента ме хванахте в работен процес в запознаване със самата керамика и материалите, които се съдържат във фонда на музея. Това е голямо предизвикателство за мен. Мога да кажа, че съм един амбициозен и в момента трупащ опит човек.”, сподели за Zapadno.com археологът Георги Иванов.

Археологическите находки спомагат за разкриването на миналото на Брезник, смята той. “Брезник е един от най-старите градове в България. Тук има много културно-исторически паметници, събирани през годините от различни исторически епохи, които по някакъв начин обогатяват не само фонда на съответния музей, но обогатяват и миналото на града. По този начин градът и общината могат да бъдат популяризирани и притегателни за туристи, което ще бъде в полза на цялото общество. Находките дават една немалка светлина върху миналото на региона.”, каза още Георги Иванов.

Въпреки че в музея е отскоро археологът вече работи по нов археологически обект, който се намира на територията на община Брезник. “Обектът е нов, тъй като след консултации със специалисти от Регионален исторически музей-Перник и след направена проверка в автоматичната информационна система “Археологическа карта на България”, се оказа че той не е регистриран досега. Впоследствие обектът ще се установява като местоположение, като райониране. На този етап, отново след консултации със специалистите от Регионален исторически музей-Перник, които са археолози с дългогодишен опит и практика, на място открих немалко количество строителна и битова керамика. Фрагментите битова керамика се оказаха, че са от различни периоди, като преобладаващата част е римска и може да се каже от късната античност. В римската епоха Брезнишко, изобщо територията на Пернишка област, са били в пределите на Римската империя и тук е имало доста селища. В същото време и римски пътища, които са свързвали тази част на Балканите с останалия свят. По мнение на специалисти от Регионален исторически музей-Перник новооткритият обект може би представлява римска вила.”, поясни още археологът Георги Иванов.

Новият специалист в Общински исторически музей-Брезник пожелава здраве на всички, а на себе си да се сработи с новите си колеги в колектива и да се регистрират нови обекти. Според статистиката официално България е на трето място в Европа, след Гърция и Италия, по наследство на културно-исторически ценности, завърши Георги Иванов.

Виж също...

Loading...