Политическите сили в Брезник постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в общината

Консултации за определяне квотите на участие, длъжностите и съставът на секционните избирателни комисии на територията на община Брезник се проведоха тази сутрин. На тях представители на политически партии и коалиции постигнаха консенсус относно квотното разпределение по секционните избирателни комисии, предаде репортер на Zapadno.com.

На консултациите присъстваха всички парламентарно представени партии и коалиции. Участие консултациите декларираха от политическа партия “Да, България”, но техен представител на успя да присъства. В началото на консултациите кметът на община Брезник Васил Узунов отправи апел към присъстващите представители на партии и коалции изборният процес да се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. “Много моля да се съобразим с това, че и след изборите трябва да нямаме проблеми. Всички да сме живи и здрави, за да можем да продължим напред. Така че единствената ми молба е да съобразим с противоепидемичните мерки и каквото може в рамките на разумния компромис да се направи, за да няма напрежение в деня на изборите. Каквото зависи от общинската администрация като създаване на организация, предпазни средства и така нататък, ние ще подсигурим всичко.”, увери Узунов и пожела успех на всички.

Секретарят на община Брезник Иван Борисов запозна подробно представителите на партии и коалиции. “От политическите сили към момента само “Да, България” отсъства. Те приемат всичко, както се разберете, но просто нямат възможност. Донесли са всички документи и са легитимни. Така че към момента те отсъстват, но приемат протокола и ще го подпишат впоследствие. Изрично беше заявено.”, каза Иван Борисов. Членовете на секционните избирателни комисии, които желаят да се ваксинират срещу коронавируса COVID-19, ще трябва да заявят това. Списъци с желаещите ще бъдат изпратени от общинската администрация в Брезник до Регионална здравна инспекция-Перник, за да се създаде необходимата организация. Желанието на членове, които не желаят да се ваксинират, също ще бъде отразено.

По време на консултациите представителят на ДПС и управител на Центъра за социални услуги от семеен тип в Брезник заяви, че не е уместно във време на пандемия да се разкрива секционна избирателна комисия в социалното заведение. От 9 март 2020 година посещенията на външни лица, включително роднини на хората в социалното заведения, са преустановени. Целта на мярката е да не се допусне разпространението на коронавируса. Въпреки това управителят на Центъра за социални услуги от семеен тип добави, че на добра воля се е съгласила да е председател на секционна избирателна комисия в социалното заведение с идеята да не се допускат външни лица като членове.

Представителят на БСП отправи въпрос относно повдижна секционна избирателна комисия, свързан със седалището и. Причината е, че на предстоящите избори ще бъдат разкрити две повдижни секционни избирателни комисии в общината. Едната ще е за трудноподвижните хора, а другата – за карантинирани лица. Секратарят на община Брезник Иван Борисов поясни, че до момента никой не е определил двете подвижни секции като различни. “Правилно би било да е разделено, от гледна точка здравно.”, каза Иван Борисов и поясни, че по-редно би било двете секции да са разделени. Въпреки това се очаква решение от Центалната избирателна комисия по темата с подвижните секционни избирателни комисии.

Представителите на политическите партии и коалиции изразиха мнение, че са съгласни с предложения от Общината план за квотното разпределение в секционните избирателни секции.

Виж също...

Loading...