Брезничанка изработва огромни мартеници във формата на подкова, мартенски щъркели и други творения – СНИМКИ

Необичайни мартеници и декорации привличат вниманието на брезничани и гости на Брезник в центъра на града, предаде репортер на Zapadno.com.

Щандът с мартеници и декорации е разположен на ъгъла на улиците “Чорни” и “9-ти септември”. На него брезничанката Анета Илиева посреща с лъчезарна усмивка всеки клиент или преминаващ. Артикулите са ръчно изработени от нея и за първи път се предлагат в Брезник. От 6 години брезничанката изработва мартеници, като досега тя ги е продавала в град Перник.

Тази година решила да изложи своите мартеници и декорации в родния Брезник. “Аз живея в Перник, но по лични причини реших да съм тук тази година. Онзи ден в Перник в читалище “Елин Пелин” имах изложба. Доста мартеници представих на изложбата. Никой не ме е учил да правя мартеници. Всяка една мартеница ми е различна.”, сподели Анета Илиева и добави, че предпочита да изработва традиционни мартеници.

Червено-белите символи на Баба Марта са изработени от вълна, която е оцветена в различни цветове. Сред декорациите за обичая присъстват форми на щъркели, големи подкови и други интересни символи и мартеници. Изработката на една подкова отнема на Анета няколко дни и се прави трудоемко. “Миналата година направих две, а тази година направих три. Трудно се прави. Просто ей така докато го навиеш… Един ден като ме заболи ръката и я започвам отново на следващия.”, каза още Анета Илиева. Щандът и за мартеници ще бъде отворен и на 1 март.

Виж също...

Loading...