Стартират проверки на здравословното състояние на пчелните семейства в цялата страна, които няма да отменят ежегодните пролетни профилактични прегледи

От утре, 1 март, Областните дирекции по безопасност на храните започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари, е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Проверките на официалните ветеринарни лекари не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 година.

От Българска агенция по безопасност на храните напомниха, че също от 1 март, съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.

Виж също...

Loading...