Големият салон на читалището в град Брезник ще се модернизира с нови седалки и други придобивки

Модерен вид ще придобие големият салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Това ще се случи след ремонт с 260 хиляди лева, които Министерски съвет одобри в средата на месец февруари, предаде репортер на Zapadno.com.

Салонът ще бъде пригоден според противопожарните изисквания. С парите ще бъдат подменени седалките, които са монтирани в началото на 80-те години на миналия век. Модерна озвучителна и осветителна система предстоят да бъдат закупени и монтирани в залата. “Парите са отпуснати с Постановление на Министерски съвет за оборудване на големия салон на читалище “Просвещение”. Предвидено е да бъдат сменени столовете в салона и изцяло сценично оборудване – завеси, озвучаване и осветление на сцената. Така че ще стане една модерна сцена и един модерен салон, включително и осветителните тела в самия салон, където се намират посетителските столове.”, поясни заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Дейностите в големия салон е належащото да се извършат, тъй като пожарната служба са издадени предписания, свързани с противопожарните изисквания, на които залата не отговаря. През последните няколко години големият читалищен салон се сдоби с обновено отопление със средства от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и нови странични завеси, закупени с пари, предоставени на Община Брезник от дарител. “Иначе има още какво да се прави. Имаме да мислим по отоплението за цялата сграда. Както знаете 2019 година подменихме отоплението също на големия салон. Но другите помещения в сградата не могат да се отопляват толкова добре, колкото големия салон. Така че има какво да се желае.”, поясни заместник-кметът Мария Добревска. Средства за обновяване на другата вътрешна част от сградата ще бъде търсени чрез кандидатстване по програми.

Секретарят на читалището Пейчо Панов отбеляза, че в продължение на 10 години през една година се подава проект за финансиране обновяването на големия салон. “Столовете последно са сменяни 82-ра година. Всяка година имаме предписание за импрегнация на завесите. И това ще успеем да направим. Осветление и озвучаване, което ще бъде монтирано ще помогне не само на самодейния театър, а и на цялото градче. Всички, абсолютно всички мероприятия се провеждат в големия салон на читалището.”, каза Пейчо Панов и благодари на кмета на община Брезник Васил Узунов.

Виж също...

Loading...