Честита Баба Марта от Трън: Центърът на града осъмна с мартенски дървета, окичени от институции – СНИМКИ

Червено-бели цветове радват трънчани и гости на град Трън за обичая Баба Марта, който се отбелязва в началото на месец март, предаде репортер на Zapadno.com.

Множество мартеници и мартенски декорации са окичени на част от дърветата по площад “Владо Тричков” в Трън. Мартенските дървета бяха украсени в края на миналата работна седмица с помощта на вишка, подсигурена от местната власт. Част от институциите в пограничния град са декорирали по едно дърво за Баба Марта. Повечето мартеници по клоните са ръчна изработка.

В инициативата със свои мартеници се включиха народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, Община Трън, детска градина “Ален мак”, Център за обществена подкрепа “Дъга”, Център за социална рехабилитация и интеграция, фондация ПИНК с Розовата къща и средно училище “Гео Милев”. На всяко дърво е поставена и табелка, указваща коя институция го е украсила.

От местното читалище аранжираха витрина за Баба Марта, която все може да разгледа, ако се приближи към външната сцена на институцията. В близост, до перголата на площада, е закачена двуметровата мартеница с Пижо и Пенда, която бе изработена от читалището преди 2 години.

На 1 март се отбелязва празникът на Баба Марта, която е образ от българския фолклор. Мартениците пък са предвестници на пролетта. Те се носят до момента, в който видиш щъркел. Тогава мартениците се окичват на клоните на дървета или пък се поставят под камък.

Разгледайте снимки от мартенските дървета, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...