„Ябълките на раздора“ в Брезник: Какво предизвика вандалщината, която превърна плодни дръвчета в дървесина

„Това нещо е направено по поръчка“ – казва доктор Валери Величков пред bTV. „Нямам никаква представа кой, защо, с каква цел го е направил“ – уточнява пред камерите общопрактикуващият лекар в град Брезник.

Според него най-вероятно при следваща поръчка може да се посегне на дом, на деца, на човек. Разказва пред телевизионния репортер, че като председател на ловното дружество в Брезник е имал конфликт с местни бракониери в гората. Полицията работи по версия за наказателна акция срещу собственика.

На 27 февруари 2021 година Брезник беше потресен от новината за бруталната сеч в овощната градина на доктор Величков. Бяха отсечени 160 дървета сини сливи и ябълки. „Посадих си дръвчетата и си ги гледах като малки деца“ – разказва лекарят пред bTV. „Мъчно ми е още да ги изкарам, нека още малко да постоят така да ги погледаме като паметник.“

Целият град е впечатлен, но какво предизвика тази вандалщина според брезничани? На кое действие или бездействие се дължи наказателната акция, която полицията разследва? Пред репортер на Zapadno.com част от жителите на града изразиха възмущението си. “Това не е просто изсечено. Жестоко е да посегнеш на такива плодни дръвчета. Ние вече ядяхме от тези ябълки – целият град. Така че друго не мога да кажа. Това е нещо жестоко! Няма основание да бъде направено такова жестоко нещо. Според мен това е някаква поръчка”, каза Божидар. Такова мнение споделя и Христина. “Искам да кажа, че това, което беше направено в нашия град, е едно огромно кощунство. И защо, бе хора!? Не знаете ли, че всички тези злини ви натоварват? Вие се поболявате по този начин. Защо е цялата тази злоба? Тези дръвчета бяха отгледани от толкова малки. Този човек, толкова много грижа за това нещо, че аз нямам думи какво да кажа. То е без коментар.”, каза Христина от Брезник. Възрастен гражданин определи посегателството като “най-голямата вандалщина”. “Нямам думи. Това може да го направи човек, който въобще няма глава. Нямам думи, с които да изразя недоволството си от това действие, от тази постъпка.”, каза той и предположи, че в основата на това се крие вражда. Възрастна брезничанка сподели, че не познава пациент от града, който да е недоволен от доктор Величков. “Всеотдаен е. И през нощта да го извикаш – ще дойде. От тая гледна точка не го приемам. Но това, което е направено, е недопустимо. Човек, който не е засадил едно дърво през живота си, значи не е живял. А той – градина направил. И какви грижи полагаше. Аз го наблюдавам като минавам и отивам надолу. Това все едно са му отнели половината живот на него. Не мога да го приема. Тоя, който го направил, дано три пъти да му се случи това нещо.”, каза брезничанката. Други хора от града, на които им бе потърсено мнението по темата, пожелаха да не говорят по случая.

Може ли да се окаже, че бракониерите е твърде лесна версия? Може ли да се дължи на някакво друго недоволство, свързано с управлението на ловно-рибарското дружество „Сокол“-Брезник. Доктор Величков е начело на дружеството от години и за всички е известно, че никога управлението му не е било спокойно. Винаги е имало критици и остро противопоставяне. Същевременно последното отчетно-изборно събрание протече вяло и председателят беше преизбран с огромно мнозинство.

Може ли наказателната акция да е свързана с недоволство на футболни фенове? Лекарят ръководи и клуб „Чорни“. Макар спортните страсти в града да са доста притъпени, по силите ли е на спортни ултраси да изразят по такъв начин възмущение от управлението на футболния клуб на Брезник?

Може ли да е свързано с друга обществена дейността на доктора или с изразяването на силна гражданска позиция от членове на неговото семейство?

Въпроси много, а резултатът е един – вместо да даде плод, трудът на доктора е посечен и се превърна в дървесина.

Виж също...

Loading...