В читалището на село Слаковци работи най-сърцатият секретар от 1976 година насам

Близо половин век слаковчанката Светла Пантелеева е в основата на културно-просветния живот на село Слаковци. От 1976 година тя е секретар на местното народно читалище “Искра-1932”, предаде репортер на Zapadno.com.

Повечето нейни колеги, самодейци от област Перник и съселяни от селото я познават като тих, добър и раздаващ се в работата си човек. Множество инициативи по отбелязване на празници и обичаи са организирани с нейно съдействие. Читалището, в което работи пък е основано от учителката Мара Агопян през далечната 1932 година. “Тогава тя основава читалището. Била е и председател на читалището. След това читалищната дейност преминава в ръцете на учителите, които са били много дейни. Организирали са много хора от селото. Най-много са наблягали на театралната дейност.”, разказа Светла Пантелеева.

В определен период читалищната дейност в селото е преустановена, но през 1976 година тя отново започва да се развива. “Оттогава вече започваме нашата дейност. Може да е малко нескромно, но нашето читалище е развивало много дейности, особено художествена самодейност с наблягане на обичаите. Имали сме състав от 40 човека. Всички обичаи, които са се празнували в нашето село, един не е подминат.”, каза още секретарят на читалището Светла Пантелеева.

Кабинетът на секретаря прави впечатление на посетителите с различни патриотични, художествени и други елементи, които аранжират определени пространства в стаята. На стената е закачен и портрет на Мара Агопян, както и на сегашния председател на читалището Димитър Димитров и на дългогодишния читалище секретар Светла Пантелеева.

Виж също...

Loading...