Горски служители от Брезник и Трън ще се включат в облагородяването на трудни терени с контейнерни фиданки

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на Югозападно държавно предприятие, а повод е 10-годишнината от създаване на предприятието и предстоящата Седмица на гората ‘2021, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Залесяването на площ от общо 150 декара ще се извърши с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в село Локорско, доставена от Югозападното държавно предприятие по европейски проект. Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.

Домакини на акцията са три териториални поделения на Югозападното държавно предприятие. В „Държавно ловно стопанство-Дикчан” в залесяването на 50 декара нови гори участие ще вземат служителите от стопанствата по поречието на река Места – Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Елешница, Места, Катунци, Разлог и Якоруда.

Други 50 декара площи, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „Държавно горско стопанство-Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Дупница, Земен, Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово, Радомир, Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни. В „Държавно горско стопанство-Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на село Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Арамлиец, Белово, Брезник, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София, Тетевен и Трън.

Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на Югозападното държавно предприятие.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...