Най-големият екологичен проблем на Трънско са четири думи: „Не е моя работа“

727 хиляди лева са предвидени в общинския бюджет за чистотата на община Трън през 2021 година. 600 хиляди лева са за благоустройство. Репортерите ни просто съобщават цифри, за да информираме читателите на Zapadno.com.

Ще каже някой, може би с право: „Това не е работа на Общината, пътят е републикански.“ Сигурно е така. И наша работа не е. Работата ни е да информираме и да съобщаваме цифри. Ето още цифри за по-пълна информация: 4 години откакто сигнализирахме за проблема със стряскащите гледки от незаконни сметища в Трънско и 4 месеца откакто близо 40 автомобилни гуми стоят край пътя при село Врабча след моста в местността „Секирица“. Съвестни хора – на които не им е това работата – на доброволни начала спонтанно бяха решили да съчетаят разходките си с почистване. Помогнаха, като изнесоха най-трудната част от почистването. Със загриженост за екологията те извадиха гумите от дерето и ги оставиха на удобно място до пътя, за да бъдат лесно извозени до подходящи места за тяхното рециклиране.

Първият ни сигнал беше през 2017 година. Акцията на туристите се случи през ноември 2020 година. През март 2021 година все още проблемът е видим за всеки минувач по пътя. В земляческите групи отново е повдигнат въпросът. Дадени са примери и от други места в общината. Реакциите са крайни и думите са силни. Но тези силни думи показват пълното безсилие на местните хора пред проблемите. Клетвите и обидите не могат да бъдат сравнени с мощната сила на други думи: „Няма пари“, „Няма кой“ и „Не е моя работа“.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Стефан Стефанов

Виж също...

Loading...