Проблемът с водата в част от брезнишките села ще бъде решен чрез допълнителен водоизточник – СНИМКИ

Ново водопроводно трасе се изгражда от помпена станция в района на брезнишкото село Гърло до пречиствателната станция за питейна вода в град Брезник. Дейностите по изграждането на трасето се финансират чрез Държавен фонд “Земеделие”, предаде репортер на Zapadno.com.

От 2013 година насам основните проблеми в община Брезник са свързани с водоснабдяването. Първият проект, който Общината е реализирала, за да се справи с тези проблеми, е подмяната на 23-километров довеждащ водопровод от групата “Секирна – Брезник”. Работата продължава с финансиране от Държавен фонд “Земеделие”. “Това е подмяната на водопровода от Режанци до Ноевци, “Кална бара” – Велковци – подмяна на трасето, Кошарево – Гигинци, изграждане на нов водопровод за село Слаковци плюс допълнителното водоснабдяване от помпена станция “Гърло” до пречиствателната станция. Надявам се, като завършим подмяната на главните клонове в град Брезник, да нямаме проблеми, защото наистина разходите бяха огромни за тази територия, която обслужва язовира и групата “Секирна – Брезник”. Това вече се вижда.”, каза кметът на община Брезник Васил Узунов. За ремонт ще останат вътрешните водопроводни мрежи на селата и малките улици в град Брезник, добави кметът.

Новото трасе от Гърло до пречиствателната станция се изгражда, тъй като съществуващото в момента е силно компрометирано и не отговаря на изискванията. “Тази вода ще влиза в резервоара и оттам вече се разпределя за където има нужда – за селата и за града. Основно това количество вода ще отиде за село Слаковци и селата, защото имаше някакво напрежение – като се прави водопровод за село Слаковци, откъде е водата…”, каза още Васил Узунов.

Трасето, което се изгражда, преминава през обработваеми земеделски земи. По този повод кметът на Брезник обясни, че новата тръба от Гърло е в сервитута на съществуващата тръба, която идва от язовир “Красава”. Конкретно за земеделците в района уточни: “6 метра е сервитутът, с който те е трябвало да се съобразяват винаги. Ако има авария на тръбата, ще ги чакаме да ожънат, да посеят – кое?“. Що се отнася до евентуални проблеми извън сервитута, кметът поясни: „Аз съм им отговорил, че ако има някакви нанесени щети извън този сервитут, ние сме изпратили всички възражения към надзорната фирма – да си плати обезщетение и така нататък.“

„Всички водопроводи, с изключение на Слаковци, което е ново изграждане, се правят в сервитута на съществуващия водопровод.”, обобщи ръководителят на Община Брезник.

Разгледайте още снимки от изграждането на новото трасе между Гърло и пречиствателната станция:

Виж също...

Loading...