Близо 800 машини са чистили републиканската пътна мрежа цяла нощ, пътища, проходи и магистрали са проходими

783 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Всички републикански пътища и магистрали, както и високопланинските проходи са почистени и проходими при зимни условия. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Продължава обработването на настилките срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Днес за 14 области области в страната – Велико Търново, Габрово, Кърджали, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Разград, Сливен, София – област, Смолян, Търговище Хасково и Шумен е определен жълт код за потенциално опасно време със значителни валежи от сняг и с условия за образуване на преспи и снегонавявания.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Виж също...

Loading...