Признателни брезничани почетоха 78-годишнината от спасяването на българските евреи на паметната плоча в местността “Гледан”

На 10 март цветя бяха поднесени от малка група брезничани на паметната плоча в местността “Гледан” край град Брезник. Поводът бе 78-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на депортираните евреи от администрираните от Царство България, територии на Северна Гърция, Македония (днес Северна Македония) и град Пирот, научи Zapadno.com.

На 17 март се навършват 78 години от спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта. Датата 10 март е обявена за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Сред брезничаните, които положили цветя на паметната плоча, бе и кметът на община Брезник Васил Узунов и заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Паметната плоча на евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста в периода 1941 – 1944 година, е първата такава в България и беше открита през 2018 година. Ежегодно хора от Брезник поднасят цветя на паметната плоча.

Вчера церемония по отбелязването на годишнината се проведе и в столицата. На нея присъства председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” доцент доктор Алек Оскар. “Но 10-ти март не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е ден за размисъл; ден за равносметка; ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живеем. Никога не трябва да забравяме, че зад доброто, винаги се крие злото; че всеки ден трябва да се противопоставяме на човеконенавистната идеология във всичките и форми. На 10-ти март трябва са си спомним и завета на Васил Левски: “българи, турци и евреи ще бъдат равнопоставени във всяко едно отношение – било във вяра, било в народност, било в каквото било”. Това е истинският, достойният за уважение патриотизъм, а не този, който проповядва омраза и ненавист към различния. Гордея се с българския народ, който намери сили да се изправи срещу демоните на злото и записа със златни букви името на България в човешката история.”, каза Алек Оскар на церемонията по повод отбелязването на 78-годишнината от спасяването на българските евреи.

Виж също...

Loading...