Предаване на традиция в Граово: Самодейци от Сопица пресъздадоха обичая Прошка – ВИДЕО

Традициите успешно се предават на по-младите в брезнишкото село Сопица. С тази цел са се заели самодейци от местното народно читалище “Светлина-1932”, научи Zapadno.com.

За днешния празник Сирни заговезни от читалището пресъздадоха обичая Прошка. Уникални кадри от пресъздаването са заснети от читалищната институция, която се е погрижила и декорът да бъде в традиционния битов стил. Инициативата е на читалищния секретар Кристиян Ивайлов и председателя на читалището Емилия Иванчева, а в пресъздаването са взели самодейци от фолклорната група. “Това е първото пресъздаване на обичай за децата. Надяваме се да ви хареса.”, споделиха от читалището.

Секретарят на читалището и ръководител на фолклорната група Кристиян Ивайлов е горд с отбелязването на празника по този начин. “Аз съм най-щастливият секретар в община Брезник, който ръководи и организира дейности в селата от общината. Причината за това е, че имам пълната подкрепа на жителите на селото и най-вече че имам честта да работя с деца, младежи и по-възрастни от мен. Днес за първи път в историята на читалището в село Сопица се пресъздаде обичай. Обичаят прошка в село Сопица е предаван от поколение на поколение. Днес той бе представен под формата на сценка от самодейната ни група на която аз имам честта да бъда ръководител. Зареден съм с много положителна енергия, защото направих нещо много много забавно в нашето село, а именно постановка на обичай макар и представен не толкова отлично. Важното е, че го има и че се направи.”, сподели Кристиян Ивайлов за Zapadno.com.

Вижте пресъздаването на обичая и научете повече за него от видеата, които читалището сподели:

Виж също...

Loading...