Макар и с нов водоизточник, Забел остава на водоноски незнайно още колко време

През месец февруари читателите на Zapadno.com бяха запознати с намерението на ВиК-Перник да свърже село Забел към нов каптаж. Но най-новото изявление на кмета на община Трън внася друга светлина към проблема. „Не стана ясно, ако се включи новият каптаж, дали показателите на уран ще влязат в норма, но трябва да се вземат проби, да се анализират и да се стигне до някакво заключение. Иначе ще продължим да гадаем, а хората в Забел, макар и да са малко, ще продължат да разчитат на цистерните за вода в 21. век, което не е нормално”, обобщава ситуацията Цветислава Цветкова в обяснение пред регионални медии по повод съвместната среща между Регионалната здравна инспекция в Перник, ВиК-Перник и Община Трън.

Както първо Zapadno.com съобщи, срещата между отговорните институции е била по повод продължаващия с години проблем с радиоактивност на водата в село Забел. В тази връзка управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов съобщи, че Община Трън има разрешително за водовземане от нов водоизточник и когато стане готова връзката между новия каптаж и селото, захранването от стария каптаж ще бъде преустановено. По думите на управителя това трябваше да се случи до 30 април. Прочетете още по темата в публикацията: Част от село Забел ще ползва вода от нов каптаж като алтернативен водоизточник.

Новото изявление на кмета Цветкова поставя под въпрос дали това ще разреши проблема. Несигурността идва и от информация от директора на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Александър Златанов. „Ще поизчакаме малко да се подобрят метеорологичните условия и ще започнем да вземаме проби и ние, и ВиК от стария водоизточник и от алтернативния, който предлага Община Трън. Съществува риск, ако смесим водата от двата водоизточника, тъй като едната, по предварителна информация, не отговаря на изискванията на Наредба №9. Затова трябва да се уверим в качествата на водата на двата водоизточника. Ако се окаже, че водата от единия продължава да не отговаря на изискванията- тоест има голямо завишаване на нормите на уран, то няма да смесваме водата от двата водоизточника, а ще се използва за водоснабдяване водата само от единия, която отговаря на изискванията на Наредба №9. За момента няма очертан категоричен план и твърди срокове за вкарване във водопровода на селото на друг водоизточник. Само малко да се пооправи времето и ще изпратя група от наши специалисти, която обстойно да изследва водата от стария водоизточник. Ще видим дали има завишаване на нормите на уран въобще и с колко. Ще проучим откъде идва проблема. Ще вземем проби и от другия каптаж и ще решим окончателно на кой вариант за водоснабдяване на село Забел ще се спрем”, поясни доктор Златанов пред медиите.

Виж също...

Loading...