Полицейска операция по пътищата в страната ще следи за движението между малките населени места – ВИДЕО

От днес до 24 март е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението с акцент движението в градовете и пътищата между малките населени места, уточни главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция “Национална полиция”. В градовете екипите ще следят за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар. На територията на три областни дирекции от Западна България е предвидено да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, съощбиха от пресцентъра на МВР.

Главен инспектор Близнаков заяви още, че от началото на годината до 16 март се отчита сериозно намаление на загиналите пешеходци – с около 45 % по-малко. Това, според него, се дължи на засиления през годината контрол от органите на реда. 45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март и бе организирана по линия на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

По време на проверките екипите са установили 3 922 нарушения. От тях най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите – 2 476. Общо 1 357 пътници също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, 895 от които са пътували на предната седалка и 462 – на задните. Установени са и 24 случая, в които деза са били превозвани на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца са 46.

От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и осем, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски. По време на операцията са били разкрити и пет случая на превоз на крадени стоки.

Вижте какво каза още главен инспектор Лъчезар Близнаков във видеото:

Виж също...

Loading...