Водата в питейния язовир на град Брезник прехвърли 2 милиона кубически метра

Наличният воден обем в питейния язовир “Красава” вече е над 2 милион кубически метра, сочи графиката в сайта на общинската администрация на Брезник.

Към днешна дата – 22 март, наличният воден обем в язовира е 2 029 802 кубически метра. Такова ниво не е отчитано скоро във водоема. Валежите от дъжд и сняг през последните дни се оказаха благоприятни за увеличаване на водния обем в “Красава”. Само преди седмица нивото на водния обем е било 1 905 936 кубически метра.

Мъртвият обем на язовир “Красава” е 775 000 кубически метра, а преливника е на 2 975 000 кубически метра. Язовирът захранва с вода на 100 % населението на град Брезник, но е възможно към него да бъдат включени и част от малките населени места в общината.

На 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Тази година мотото на тематичния ден е „Ценим водата“. Стойността на водата е много повече от нейната цена – водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Денят на водата се отбелязва всяка година от 1993 година насам под егидата на ООН.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...