Несломим дух: Самодейци от читалището на Сопица онлайн разучиха танци от Граово – ВИДЕО

Нищо не може да спре активността на самодейците от фолклорна група е сформирана към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица, видя Zapadno.com.

От началото на тази седмица властите затегнаха противоепидемичните мерки в страната. Сред забраните е провеждането на танцови репетиции. Някои успяват да се приспособяват към по-различния начин на живот, работа и забавление. Самодейците на село Сопица са сред примерите в страната за несломим дух. Тяхната фолклорна група беше създадена в края на 2020 година и досега провеждаше репетиции в сградата в центъра на селото.

След поредния локдаун самодейците решили да изучават народни танци чрез помощта на интерактивните технологии. Децата и младежите на Сопица, които съставят групата, са твърдо решени, че налагането на мерките няма да попречи на самодейността. Днес те са изучили стъпките на четворното хоро и танца “Йове”. “Всеки ден те ще имат онлайн връзка с техния ръководител така че да не губят форма и умения, а след приключване на поредното затваряне на залите за връщат в читалището.”, съобщиха от читалището.

Досега на младите хора не им се е налагало да изучават танци онлайн, а идеята е на ръководителят на фолклорната група и секретар на читалището Кристиян Ивайлов. “Има какво да се желае, но все пак стараят се и не се отказват. На училище до обяд, а след обяд – танци виртуално.”, сподели Кристиян Ивайлов. Онлайн репетициите са за танцьорите след VIII клас, а с по-малките не са провеждани занимания по този начин.

Фолклорната група към читалището на Сопица се е увеличила с две нови попълнения в състава.

Вижте как самодейците от Сопица изучават танцови стъпки чрез видеата, които читалището сподели:

Виж също...

Loading...