Плащанията с банкови карти в интернет към приходната агенция ще изискват двуфакторна идентификация при потвърждаване

От Национална агенция за приходите повишават сигурността при плащанията с банкови карти в интернет, като въвежда двуфакторната идентификация при потвърждаване на плащането. Виртуалният ПОС на Национална агенция за приходите е една от най-често използваните електронни услуги на приходната агенция. От създаването през нея са извършени повече от 1,2 милиона трансакции за над половин милиард лева. От началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 50 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

Подобряването на сигурността на плащанията онлайн е в изпълнение на действащата Директива за платежните услуги – PSD 2 за всички граждани от Европейския съюз, считано от 30 март 2021 година, като Национална агенция за приходите ще предприеме необходимите действия за преминаване към протокол EMV 3DS на своя виртуален ПОС терминал. Това ще доведе до промяна на страницата за въвеждане на картови данни при плащане на суми към Национална агенция за приходите.

Различен ще бъде и начинът на потвърждаване на трансакции при лица, плащащи с карти, които поддържат Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa. Въведената двуфакторна идентификация включва, освен познатата динамична парола, още една статична – 3D парола, която служи за потвърждение на онлайн плащанията. Тя ще се дава от обслужващата банка, която е издала картата, уточняват още от Национална агенция за приходите.

Потребителите ще видят новия интeрфейс на плащанията през виртуален ПОС терминал след 9:00 часа на 30 март. На тази дата между 8:30 часа и 9 часа са възможни затруднения при достъпа до електронните услуги на Национална агенция за приходите. Повече информация за двуфакторната идентификация, може да се получи от обслужващата банка, издател на картата.

Виж също...

Loading...