В Брезнишко залесяват над 200 декара площи с нови гори, на други 74 декара вече са засадени дървета

“Държавно горско стопанство-Брезник” ще залеси общо 205 декара горски площи. Половината от тях ще бъдат засадени през пролетта, а другата част – наесен. Отделно от залесяването в стопанството е извършено и попълване на горски култури на площ от 74 декара, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Общо 5 000 декара горски култури планира да залеси Югозападното държавно предприятие до края на годината в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка. От тях над 2 300 декара ще бъдат засадени през пролетта. Кампанията вече стартира в най-южните поделения на предприятието, където към момента са извършени залесявания върху опожарени терени на площ от 360 декара, както и попълване на 1, 2 и 3-годишни горски култури върху 643 декара.

И през 2021 година приоритет са дейностите, насочени към възстановяване на горски територии, пострадали от пожари, болести и вредители, както и невъзобновени по естествен начин през последните три години. По-големи залесявания се предвиждат в териториалните поделения в Кресна – 1 663 декара и Симитли – 450 декара, където продължава работата за преодоляване на щетите от пожара преди четири години, както и в Кюстендил – 250 декара, Гоце Делчев – 206 декара, Брезник, Осогово, Гърмен.

Общо 1 442 000 семенищни и контейнерни фиданки и 13 710 тополови фиданки са осигурени за пролетното залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1 871 декара. Предимство се дава на местните широколистни видове – дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, иглолистни – черен и бял бор, смърч и бяла акация. 5,6 милиона лева са предвидени в инвестиционната програма на Югозападното държавно предприятие за тези основни дейности в горите.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Югозападното държавно предприятие

Виж също...

Loading...