1 лев разлика в средната заплата за Брезник и Трън – къде се плаща повече?

С близо 100 лева се е увеличила средната брутна месечна заплата в община Брезник за 2019 година. Наполовина е ръстът на заплатите за същия период в община Трън. През настоящата година държавата е субсидирала граничната община с два пъти повече пари за строителство на човек от населението, отколкото Брезник. Това показват данните на Националния статистически институт, които са представени във вид на интерактивни карти от Института за пазарна икономика.

През 2017 година средната брутна месечна заплата в община Брезник е била 642 лева. Слабо увеличение се отчита през 2018 година, когато средната заплата вече е 686 лева. Само една година по-късно – през 2019-та, средната брутна месечна заплата в Брезнишко вече е 783 лева или с 97 лева повече от предходната година.

В съседната община Трън също се наблюдава увеличение на средната брутна месечна заплата за периода 2017 – 2019 година. През 2017 година средната заплата в пограничната община е била 661 лева, а на следващата година – 735 лева. Слабо увеличение се наблюдава през 2019 година, когато средната брутна заплата вече е 784 лева.

Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение. Това включва както наетите в частния, така и наетите в обществения сектор. Всеки може да проследи как се е променила средната заплата във всички български общини за периода 2016 – 2019 година, като натисне тук.

По-рано през месец март бяха представени визуално и данните на статистическия институт за субсидиите към общините, свързани със строителство и ремонти. Противно на често чуваното мнение, че граничната община Трън е забравена от държавата, голямата по територия, но малка по население община е сред първенците в България, които получават от държавата средно по 322 лева на човек за 2021 година. В съседната община Брезник подпомагането за строителство е наполовина със 157 лева на човек от населението. За сравнение на жителите на община Перник се падат по 17 лева на човек във вид на субсидии за капиталови разходи на Общините. Вижте как е в другите общини, като натиснете тук.

Виж също...

Loading...