В Брезник идва вятърът на промяната със силен вот за партията на Слави, селата гласуват с преференции

Под 100 гласа е разликата между „Има такъв народ“ и „БСП за България“ според изборните протоколи, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия. БСП запазва втора позиция в общината, но непосредствено след нея вече е партията на известния шоумен.
Официалните данни от секциите в община Брезник показват, че в селата масово са гласували с преференции. Техният мажоритарен вот е бил насочен както към познати местни лица, така и към кандидати, които може би никога не сме виждали в Брезник и околностите.

Сигурен депутат от област Перник в следващото Народно събрание ще бъде настоящият финансов министър от ГЕРБ, чиито родословни корени са от Горна Секирна. Хората от неговото село гласуваха в сборна секция заедно с Долна Секирна и му дадоха подкрепа с 55 гласа за ГЕРБ, от които 10 са лично за него. 13 човека са избрали „БСП за България“. Партията на Слави Трифонов има скромна подкрепа с 5 гласа, въпреки че координатор на партията за Брезник е добре познатият за местната политика Лъчезар Лазов.

Кошарево показва силна подкрепа за Десислава Ахладова – настоящия правосъден министър от ГЕРБ. За нея са подали вот с преференция 22 човека от общо 34 гласували за ГЕРБ. 25 са бюлетините с глас за БСП, а 9 са бюлетините за „Има такъв народ“. Същият кандидат е категорично предпочетен и в секцията, в която гласуват избирателите от Банище и Ръжавец. От 12 гласа за ГЕРБ, 10 са били с преференция за Ахладова. Предпочитания за нея има и в секцията в Станьовци.

Изборът на село Слаковци е Емил Костадинов. Най-много гласове има за настоящия областен управител на област Перник, който е взел 34 преференции от общо 68 гласували за ГЕРБ. БСП и „Има такъв народ“ са избрали съответно 21 и 11 човека. В Бегуновци от 28 гласували за ГЕРБ, 13 са предпочели Емил Костадинов. В Ребро близо 90 процента от гласувалите за ГЕРБ са избрали областния управител. Почти същата в процентно отношение е подкрепата лично за него и в селото на баща му – Садовик. Около половината, а дори и повече, от гласовете за ГЕРБ в Слаковци, Бегуновци и Режанци също са били насочени мажоритарно за Костадинов.

В повечето случаи, в които избирателите на БСП са ползвали преференция, тя е била насочена към дъщерята на общинския лидер на партията. В Непразненци, Гърло, Садовик, Долна Секирна и Горна Секирна (сборна секция), Ноевци и други села има пуснати бюлетини за БСП с преференция за номер 8, под който се яви на изборите Василена Василева. Почти във всички секции в град Брезник също има гласове лично за нея.

Преференции е събрал и брезничанинът Петър Божков, който се кандидатира под номер 6 в листата на КОД – партията на бившия здравен министър Петър Москов. В село Гигинци, където е бюлюкбашия на сурвакарската група, има 3 гласа за партията, от които всички са с преференция за Божков. От секциите в града той събира 32 гласа с 20 преференции.

Водената от младия брезничанин Станислав Асенов проруска партия „Възраждане на Отечеството“ събра в област Перник общо 220 гласа или 0,4 процента от вота. От тях 30 са дошли от община Брезник.

 

Виж също...

Loading...