Трънчанинът Яким Тошков: Лесничеят е просто човек и няма никаква чародейна сила

От днес до 11 април отбелязваме Седмицата на гората. Тази година мотото на кампанията е „Гората е здраве”. Поради епидемичната обстановка в страната не са предвидени масови събития, научи Zapadno.com.

Преди век в списание “Горски преглед” са публикувани размисли на лесовъда от Трън Яким Тошков. Тези слова бяха публикувани във Фейсбук от Румен Раенков от Брезник. “ЧЕСТИТА СЕДМИЦА НА ГОРАТА!
Чудесен повод да споменем Яким Тошков, основоположник на първите мащабни противоерозионни залесявания в Трънския край в периода 1909 – 1914 година за овладяване на унищожителните порои в района. Роден е на 25 ноември 1877 година в град Трън. Завършва образованието си в Писек, Чехия, а през 1898 година започва работата си като лесничей в Хасково. Новатор и професионалист, но неудобен със своята безкомпромисност, за 20 години професионална дейност е преместван 20 пъти и уволняван 6 пъти. Житейският му път приключва на 3 ноември 1921 година. Ето негови мисли от преди 100 години, които звучат актуално и днес.”, сподели Румен Раенков.

Паметник на Яким Тошков е издигнат в местността “Кръст” над град Трън. Ежегодно местни лесовъди поднасят цветя и венци на паметника.

Снимка: Румен Раенков

Виж също...

Loading...