Инспектори по храните тръгват на проверки по магазини, заведения и цехове във връзка с Великден и Гергьовден

От утре, 7 април, Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В периода до 7 май включително, ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със заповед № РД 11-631 от 25 март 2019 година, а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход Европейски съюз и трети страни.

По време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май включително, на почивния 4 май и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

От Българска агенция по безопасност на храните припомнят, че сигнали за нередности приемат на горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на ведомството.

Виж също...

Loading...