Картофопроизводители от област Перник борят вредители със забранен в Европейския съюз препарат

Родни картофопроизводители се борят с вредителите със забранен в Европейския съюз продукт, става ясно от разследване на Валя Ахчиева и EURACTIV.

Зелената сделка на Европейския съюз предвижда постигана не нулеви нива на парниковите газове и кръгова икономика до 2050 година. Има и специална стратегия – „От фермата до трапезата”, която предвижда „здравословно селско стопанство”. Това означава – значително намаляване на употребата на пестициди, торове и антибиотици. Евродепутатите декларираха, че техните избиратели заслужават чиста и здравословна храна. На фона на този брюкселски „зелен” оптимизъм, в България се случват съвсем други неща. Земеделското министерство разреши използването на забранено за употреба в целия Европейския съюз активно вещество. Става дума за етопрофос. Това е силно токсично вещество, което се съдържа в препарата за растителна защита – “Мокап 10 Г”. Той се използва за борба с телените червеи по картофите. Но, не само при тях. Използва се и при доматите, патладжана, пипера, краставиците, тиквичките. Дори при пъпеши, дини и тикви.

Европейската комисия е отнела разрешението за използването на този продукт още през сепетември 2019 година. След тази дата препаратът е забранен за употреба във всички държави-членки на Европейския съюз, в това число и в България. В документацията на “Мокап 10” пише следното :”Остра орална токсичност – категория 3. Остра дермална токсичност – категория 2. Кожна сенсибилация – категория 1. Опасен за водната среда, категория 1.” “Мокап 10” съдържа 100 грама на килограм от забраненото токсично вещество етопрофос, става ясно от разследването на Валя Ахчиева и EURACTIV.

В България обаче този препарат отново е разрешен със заповед на заместник-изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните – инженер-агроном Николай Роснев. Това се случва на 18 декември 2020 година. С нея се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на областите – Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Смолян и София-област, на 55 тона продукт за растителна защита – “Мокап 10 Г”, с активното вещество „Етопрофос”. Производител на продукта е фирмата АМВАК – Нидерландия.

Вижте във видеото още по темата от разследването на Валя Ахчиева и EURACTIV:

Виж също...

Loading...