Съдиите в Трън и Брезник подкрепиха подписката срещу модел № 4 за реформа на съдебната карта

Съдиите от Районните съдилища в градовете Брезник и Трън са се включили в подписка срещу одобрен модел № 4 за реформа на съдебната карта. В подписката са се подписали над 560 магистрати от страната, предаде репортер на Zapadno.com.

Моделът е избран от мнозинството на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и одобрен от Пленума на Висшия съдебен съвет. Сред предложенията в модел № 4 са преминаване на съдиите от Районни съдилища към Окръжните съдилища, а съдии от Окръжните съдилища да преминат на работа като апелативни. За края на месец април е насрочено извънредно заседание на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет, на което ще се разглеждат модели за реформа на съдебната карта. Становището, в което са се разписали над 560 магистрати, вече е внесено във Висшия съдебен съвет.

Административният ръководител на Районен съд-Трън съдия Петър Симеонов подкрепя становището срещу модел № 4. “Аз съм се солидаризирал със становището на колегите, които са описали доста подробно мотивите и са против модел 4. Иска се промяна в статута на Районните съдилища в България без това нещо да е подкрепено със сериозен предварителен анализ за резултатите, за ползите. От това, което е направено като план и програма се вижда, че ще има много сериозна диспропорция в това какво ще работят едни районни съдии, останали на това ниво и вече окръжни съдии.”, каза пред Zapadno.com съдия Петър Симеонов. Неговият колега от Районен съд-Брезник също се е включил в подписката.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...