Брезнишкият музей показва техника от СОЦ-а, бащата на първия български персонален компютър и дава възможност на посетители да участват в изложба

От днес, 7 април до 27-ми април в изложбена зала „ Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник гостува новата пътуваща изложба на Националния политехнически музей „Техниката около нас по времето на народната власт“. Изложбата е реализирана като резултат от проучване мнението на посетителите на музея и е естествено продължение на вече добре познатата и успешна мобилна експозиция „Техниката у дома през първата половина на ХХ век“, съобщиха от Общински исторически музей-Брезник.

Изложбата обогатява познанията на днешните публики (особено на по-младите) за ежедневния живот в България през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10 ноември 1989 година. Представените над 100 експонати дават възможност за нагледно възприемане на материалните свидетелства от този период без съдържанието да включва тълкувания или оценки, тъй като историческата дистанция във времето е все още твърде малка. Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър – инженер Иван Марангозов. През 2020 година се навършиха 95 години от неговото рождение и това е поводът да си спомним за човека, който превърна нашата страна в един от най-големите износители на компютърна и електроизчислителна техника през разглеждания период, поясниха от музея.

Седем изложбени банери със снимки и текст въвеждат посетителите в периода и информират за важни събития. Посетителите имат възможност и за пряко участие в изложбата. По-възрастните – да запишат собствените си (или тези на близките си хора) интересни лични истории в специално подготвен за целта „Споменик“, а децата и учениците да попълнят забавната „тетрадка-лексикон“, която представя живота на техните връстници във времето когато се носят чавдарски и пионерски връзки. Първите посетители деца ще получат по една тетрадка-лексикон, чрез която ще научат повече истории за времето когато техните баба и дядо са били деца, отбелязаха от Общински исторически музей и добавиха, че изложбата е допълнена с експонати от фонда на институцията.

Изложбата е отворена за посещения до 27 април в дните от понеделник до събота с работно време на изложбената зала от 9:00 до 17:00 часа.

 

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

 

Виж също...

Loading...